Voeding

Het een of het ander: gewone aardappel vs zoete aardappel

Gewone aardappel vs zoete aardappel

Ik ben dol op aardappelen. Lekker Hollands, niets mis mee. Maar ’n ander soort aardappel zie je ook steeds vaker voorbij komen: de zoete aardappel. Wat is nou eigenlijk het verschil tussen de gewone aardappel en zoete aardappel? Is de een gezonder dan de ander? Ik zoek het voor je uit!

Zoete aardappel wordt ook wel bataat genoemd en is een groente! Dat in tegenstelling tot de gewone aardappel. Daarbij zijn er verschillende soorten zoete aardappelen te koop. Misschien is het je zelf ook wel ’s opgevallen dat er soms een paarse zoete aardappel in de supermarkt ligt. Er zijn zelfs zoete aardappelen met geel of wit vruchtvlees, in plaats van oranje. Een kleurrijk feestje dus, die zoete aardappel!
Zoete aardappel is de laatste tijd een erg populair product, ik kook er ook zelf graag mee. Alleen al bij de gedachte aan zoete aardappel frietjes uit de oven, yum!

Voedingswaarde

Om goed het verschil te kunnen zien tussen de gewone aardappel en zoete aardappel is het handig om de voedingswaarden te bekijken.

[table id=1 /]

Zoals je kunt zien is er niet heel veel verschil te ontdekken bij de macrovoedingsstoffen (de grote voedingsstoffen, vet, eiwit en koolhydraten). Maar ook als je de verschillen bekijkt bij de micronutriënten (vitaminen, mineralen) is er weinig verschil te ontdekken, behalve bij één stofje, namelijk bèta-caroteen. De hoeveelheid bèta-caroteen ligt namelijk beduidend hoger bij zoete aardappelen (bij zoete aardappel 8611 microgram, bij de gewone aardappel 5 microgram).

Wat is bèta-caroteen eigenlijk?

Bèta-caroteen wordt ook wel provitamine A genoemd. Het lichaam zet deze stof om naar vitamine A. Hoe het lichaam doet is in dit geval niet zo relevant. Het is wel handig om te weten waar deze vitamine A zoal voor dient. Het is namelijk van belang bij het gezichtsvermogen, gezonde botten, tanden en huid en de groei. Best een belangrijke stof dacht ik zo.
Bèta-caroteen komt behalve in zoete aardappelen ook nog in andere voedingsmiddelen voor, zoals spinazie, wortelen, mango’s, mandarijnen. De laatste drie voedingsmiddelen geven het al een beetje prijs, bèta-caroteen geeft namelijk de specifieke oranje kleur. Vandaar dat het handig is om te weten dat je de oranje zoete aardappelen moet kopen, wil je profiteren van de hoeveelheid bèta-caroteen.
Je hoeft overigens niet zo bang te zijn voor een tekort of overschot aan bèta-caroteen. Het lichaam stopt met het omzetten naar vitamine A als het genoeg heeft en een tekort aan vitamine A komt niet snel voor als je gevarieerd eet (daarbij zit de “gewone” vitamine A in voedingsmiddelen zoals vlees en vleeswaren, zuivelproducten, eidooier, vis, boter en lever).

Maar wat is nou gezonder, gewone aardappel of zoete aardappel?

Met veel voedingsmiddelen is het niet zo dat het een gezonder is dan het ander. Maar dat de afwisseling tussen de voedingsmiddelen van belang is en de hoeveelheid waarvan je iets neemt. Ik merk dat steeds meer en meer mensen angst hebben voor koolhydraten uit aardappelen en brood. Deze angst is helemaal nergens voor nodig. Ik blijf telkens maar zeggen: koolhydraten zijn dé brandstof voor de hersenen en dus echt onmisbaar. Natuurlijk is de hele dag door aardappelen eten niet aan te raden, maar de hele dag zoete aardappelen eten is ook niet goed. De ene avond dit, de andere avond dat is wel een goede keuze. Het klinkt misschien saai en suf, maar varieer genoeg met verschillende producten en eet deze met mate, dan ben je goed bezig!

 

Bronnen

Afbeelding boven artikel: Unsplash. https://unsplash.com/search/potato?photo=epqNIYI6S7E

Bèta-caroteen. Vitamine Informatie Bureau. http://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/beta-caroteen/

Nederlandse Voedingsstoffenbestand (NEVO). http://nevo-online.rivm.nl/Default.aspx

Vitamine A/retinol. Vitamine Informatie Bureau. http://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/vitamine-a/

Vitamine A. Voedingscentrum. http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-a.aspx

33 Comments

  • Reply
    sammie
    7 september 2016 at 11:37

    Wij eten eigenlijk zelden aardappelen. Als ik ze dan eet dan wil ik liever de gewone 🙂

    • Reply
      Demi
      7 september 2016 at 14:18

      Goed te begrijpen hoor, er is ook zoveel keuze, lang niet iedereen eet dan vaak aardappelen 🙂

  • Reply
    MARIJKE
    7 september 2016 at 12:34

    Ik vind het zo ontzettend leuk om dit soort informatieve artikelen te lezen. Ik dacht zelf dat de zoete aardappel veel ‘gezonder’ was dan de gewone aardappel. Blijkt dus dat het niet heel veel scheelt, behalve dan dat ene stofje. Erg leuk!

    • Reply
      Demi
      7 september 2016 at 14:17

      Super leuk om te horen, daar schrijf ik ze voor! 😀

  • Reply
    Najat
    7 september 2016 at 13:48

    Ik vind ze zelf heerlijk! De zoete.

    Snij ze in plakken en leg ze op een ovenschaal, wat gorgonzola en olijfolie overheen en op 170 graden in de oven.

    • Reply
      Demi
      7 september 2016 at 14:17

      Dit lijkt me ook zo ontzettend lekker, ga ik zeker ’n keer proberen!

  • Reply
    Rachel
    7 september 2016 at 14:49

    Wij eten thuis ook echt 3x in de week max groente met aardappels!

  • Reply
    Bettie
    7 september 2016 at 15:22

    Ik heb nog nooit zoete aardappel gehad, maar die zijn ook stuk duurder dan de normale aardappelen. Wij eten hier thuis ook niet echt elke dag aardappelen gelukkig. Dat gaat namelijk echt op een gegeven moment niet meer smaken en vervelen.

    • Reply
      Demi
      7 september 2016 at 15:46

      Ja dat wel, maar als je er bijvoorbeeld frietjes van maakt heb je lang niet zoveel zoete aardappelen nodig! Maar de hele tijd hetzelfde is inderdaad niet lekker, lang leve afwisseling 🙂

  • Reply
    Styleteen
    7 september 2016 at 15:37

    Heel leuk om te lezen! Erg interessant! Zelf vind ik de zoete aardappel niet heel lekker en gelukkig eten wij die ook nauwelijks, gewone aardappelen eten we trouwens ook niet vaak.

    • Reply
      Demi
      7 september 2016 at 15:46

      Dankje! Het heeft best een aparte smaak, zo’n zoete aardappel. Kan goed begrijpen dat niet iedereen er fan van is 🙂

  • Reply
    José
    7 september 2016 at 20:12

    Goed artikel! Ik vind zoete aardappelen heel anders dan normale, maar vind zoete eigenlijk lekkerder!

    • Reply
      Demi
      11 september 2016 at 09:53

      Vind ik nou ook! Al moet ik ’t niet continu eten, want dan is dat lekkere er ook af. Maar ze zijn wel mega lekker 😀

  • Reply
    Elles
    7 september 2016 at 20:14

    Ik moet echt een keer zoete aardappel proberen!
    Liefs,
    Elles

    • Reply
      Demi
      11 september 2016 at 09:53

      Aaah, moet je zeker doen! 😀

  • Reply
    Susan
    8 september 2016 at 07:19

    Wij eten nooit zoete aardappel.. Wel eens gedaan, maar niet volgehouden. Misschien toch weer eens doen!

    • Reply
      Demi
      11 september 2016 at 09:54

      Zeker een keertje proberen, heel lekker voor wat afwisseling 🙂

  • Reply
    Anne
    8 september 2016 at 09:31

    Zo dan weten we dat ook weer, ik moet eerlijk bekennen dat ik meer van de gewone aardappelen ben. Maar net zoals je zegt ”het gaat om de afwisseling”..

    • Reply
      Demi
      11 september 2016 at 09:55

      Ach, je kunt nog met genoeg andere voedingsmiddelen afwisselen! Kan best begrijpen dat je niet zo van de zoete aardappel bent 🙂

  • Reply
    Claire
    8 september 2016 at 09:41

    Wat leuk om te lezen! Ik dacht altijd dat de zoete aardappel véél gezonder was, maar dat valt dus een beetje tegen haha. Ik vind ze beiden lekker dus gelukkig maakt het niet uit.

    • Reply
      Demi
      11 september 2016 at 09:55

      Super leuk om te horen! Dankje 😀

  • Reply
    Nienke
    8 september 2016 at 17:06

    Ik heb nog nooit zoete aardappels op, haha shame. Ik moet zeggen dat aardappels mijn neus uit komen, vind het niet zo lekker en heb er in mijn leven al zoveel gegeten.

    • Reply
      Demi
      11 september 2016 at 09:56

      Haha, kan me voorstellen dat je er dan geen fan van bent nee :p Maar zeker een keer zoete aardappelen gaan proberen, ben benieuwd wat je daarvan vindt!

  • Reply
    Demi | DE KOOKFABRIEK
    9 september 2016 at 10:48

    Leuk om te lezen! Ik eet eigenlijk weinig aardappel (Hollandse kost), maar ik vind het wel lekker! Doe mij maar een gratin of een lekkere curry. Ik ben ook dol op zoete aardappel (ik maak er vaak soep van).

    • Reply
      Demi
      11 september 2016 at 09:56

      Dankje! Liefde voor gratin en curry! En goed idee die zoete aardappelsoep, ga ik ook ’s een keer maken 😀

  • Reply
    Sabine
    14 september 2016 at 17:27

    Dit artikel komt precies op tijd!! Ik heb net een artikeltje geplaatst over een recept van Jamie Oliver met een zoete aardappel erin en ik begon me er net over te verbazen hoe die zoveel lekkerder kon zijn vergeleken met een gewone….hahaha

  • Reply
    Djuli
    14 september 2016 at 20:51

    Zo interessant dit! En I love zoete aardappel! Ik zou het elke dag wel kunnen eten.

  • Reply
    Charlotte
    15 september 2016 at 11:55

    Wat een interessant en leerzaam artikel!! Ik eet eigenlijk geen aardappelen meer omdat mijn maag er niet tegen kan maar zoete aardappel vind ik heerlijk!

  • Reply
    Natasja
    16 september 2016 at 20:00

    Wat interessant die vergelijking! Duidelijk en helder uitgelegd. Ik vind aardappels sowieso heerlijk, maar de zoete zijn hier toch wel favoriet. Gepoft, als frietjes, als puree, in zoete baksels…je kan er zo lekker veel mee. 🙂

  • Reply
    Naomi in Wonderland
    17 september 2016 at 10:15

    Ik probeer echt zoete aardappel lekker te vinden maar het lukt me niet. Ik ben er echt geen fan van 🙁 gewone aardappel daarentegen mmmmmm!

  • Reply
    Marlies
    18 september 2016 at 13:56

    Wat een leuk en interessant artikel Demi! Mag je vaker maken zulke vergelijkingsartikelen 🙂

  • Reply
    Lyanne
    19 september 2016 at 22:23

    Je hebt me eigenlijk wel weer enthousiast gemaakt voor de aardappel. Toen ik net uit huis ging was ik zo blij dat ik even de aardappelen links kon laten liggen haha. Maar nu klinkt het eigenlijk wel weer erg lekker!

  • Reply
    Monique | WritingMonique
    4 oktober 2016 at 09:30

    Wij eten eigenlijk vrij weinig aardappelen; maar vond het wel heel interessant om dit te lezen!

  • Leave a Reply