Persoonlijk Sport

Hardloopupdate #1

Gezond het nieuwe jaar ingaan! Waarom wachten met een goed voornemen als je er ook gelijk aan kunt beginnen.

Anderhalf jaar geleden heb ik ’t al eerder geprobeerd, elke week drie keer hardlopen. Dat heb ik denk ik 3 maanden volgehouden. Het was lekker weer en ik had lang vakantie. Maar toch hield ik ’t op de een of andere manier niet vol. Erg jammer, want ik was best wel aardig op weg. Maar dat ligt natuurlijk allemaal in het verre verleden.

Zoals ik al heb vermeld in m’n goede voornemens blogpost (klik hier als je deze wilt teruglezen), wil ik weer twee tot drie keer per week gaan hardlopen. Door de mega leuke challenge van Mylou (theblognextdoor.nl) ben ik aangezet om weer te gaan beginnen met hardlopen. Met een groepje meiden zijn we hier vanaf 27 december mee bezig! We houden in de Nike+ Running GPS App bij hoe ver we al hebben gelopen. Je krijgt dan vanzelf een overzicht wie op welke plaats staat. Aangezien ik absoluut niet als laatste wil eindigen, moet ik wel gaan rennen. Oftewel, dit is mijn stok achter de deur!

Tot nu toe ben ik drie keer gaan hardlopen. De eerste keer viel me nogal zwaar, de eerste paar keer die minuut rennen ging wel. Maar op een gegeven moment kreeg ik nogal last van kramp en ben ik maar wat langer gaan wandelen. De dag erna wist ik ook niet hoe ik ’t had door alle spierpijn. Maar dat is ook weer een teken dat ik lekker actief ben geweest! De tweede keer hardlopen ging al stukke beter, ik heb alle 8 keer de minuut kunnen rennen. Wat een mega fijn gevoel geeft dat dan als je weer thuis komt. Die dag zelf merkte ik nog iets van spierpijn, maar de volgende dag was ’t alweer weg. En de derde keer hardlopen was gewoon leuk, ik stond op 1 januari om half 10 op. Wat een rust om te rennen op nieuwjaarsdag, dat ga ik ieder jaar erin houden!

Ik kan niet wachten om weer vooruitgang te merken in m’n conditie. Dat is ’t leuke aan een hardloopschema, je begint lekker rustig, totdat je op een gegeven moment lange afstanden aan één stuk kunt rennen. Dat geeft dan ook wel voldoening, het idee dat je het ergens voor doet.

Verder heb ik nog een paar tips, dingen waar ik al snel ben achter gekomen in die ene week:
– Als je wilt gaan hardlopen in een sportlegging, zorg dan dat er in de tailleband óf hele goede elastiek zit óf dat er een touwtje doorheen zit. Ik had een hardlooplegging gekregen met kerst (van Nike nota bene), maar zonder touwtje in de tailleband. Na één keer hardlopen kwam ik erachter dat zonder totaal niet werkt. Het rent niet bepaald lekker om de hele tijd je legging omhoog te moeten hijsen.
– Zorg dat je rustig aan begint. Iedereen wilt wel gelijk 15 minuten achter elkaar kunnen rennen, maar de conditie is niet van iedereen gelijk zo goed. Mocht je net als mij een echte hardloop beginner zijn, dan kan de app C25K echt iets voor jou zijn! Je begint de eerste week met 5 minuten warming up, telkens 1 minuut hardlopen, 1.5 minuut wandelen (8 keer) en vervolgens 5 minuten cooling down. Dit bouw je in de loop der weken steeds verder op. Je krijgt steeds meldingen als je moet gaan hardlopen of wandelen. Je hoeft zelf dus helemaal niets meer te timen. Ideaal!
– Maak het jezelf leuk. Koop leuke hardloopkleding, zet een fijne playlist op tijdens het rennen. Door het jezelf leuker te maken is de stap misschien iets minder groot om de sportschoenen aan te trekken en naar buiten te gaan!
– Probeer ook een hardloop challenge met vrienden/familie te organiseren. Je zult zien dat het competitie element erg aanzet tot hardlopen!

Ik ben van plan om over ongeveer twee maanden weer een hardloopupdate te posten. Ik ben benieuwd hoe ’t er dan voor staat. Wie doet er nog meer aan hardlopen, hebben jullie nog tips die onmisbaar zijn? Ik hoor ’t graag!

10 Comments

 • Reply
  Mylou
  2 januari 2016 at 13:06

  Ohh die verrekte sportlegging! Ik heis me een ongeluk, elke stap zakt ie weer wat verder af. Maaaaar, we zijn goed bezig! 😀

  • Reply
   Blogstertogo
   2 januari 2016 at 15:22

   We zijn zeker goed op weg! Op naar de 75 km!

 • Reply
  Laura CELIA V
  2 januari 2016 at 16:31

  Hi, wat een fijne post. Ik zelf heb een beetje hetzelfde verhaal. Ik was vorige zomer erg goed begonnen met hardlopen. En merkte dat ook echt na een tijdje aan mijn conditie. Alleen dat hield ik drie maandjes vol.. Dit artikel geeft mij wel motivatie om vanaf volgende week maar weer de draad op te pakken! Liefs

  • Reply
   Blogstertogo
   2 januari 2016 at 16:34

   Wat super fijn dat ik je heb weten te motiveren! Succes volgende week, you can do it! 😀

 • Reply
  Lydie
  2 januari 2016 at 20:18

  Fijn artikel! Ik wil namelijk dit jaar weer beginnen met hardlopen en ik kan zeker wat tips gebruiken!

  • Reply
   Blogstertogo
   3 januari 2016 at 00:06

   Dankjewel! Goed om te horen dat je met de tips aan de slag kunt, succes alvast met hardlopen!

 • Reply
  Atke
  3 januari 2016 at 00:01

  Oeh goed bezig! Wat leuk ook dat je een hardloop challenge doet met anderen. Ik kan me heel goed voorstellen dat dat motiveert.
  En bij mij geeft het ook altijd zo’n voldoening als ik weer een stukje verder of harder kan lopen dan eerst.
  Succes met hardlopen verder!

  • Reply
   Blogstertogo
   3 januari 2016 at 00:05

   Dankjewel! Nou en of dat motiveert, en zo help je elkaar ook nog ‘s! In die ene Nike app krijg je ook een melding als je sneller bent gegaan dan de vorige keren, nog meer voldoening! Dat maakt ’t hardlopen toch net wat leuker.

 • Reply
  Mariska
  3 januari 2016 at 16:05

  Handig die tips erbij! Ik ben zo slecht in sport en motivatie. Niet zo’n goede combi. Je zult wel verschil gaan maken en dan ben je trots op jezelf!

  • Reply
   Blogstertogo
   3 januari 2016 at 19:01

   Je kan voor jezelf een lijstje maken met redenen waarom je zou moeten sporten? En dan een stappenplan maken hoe je het vervolgens gaat aanpakken. Hopelijk kun je toch nog ergens motivatie vinden om te gaan sporten!

  Leave a Reply