Hoofdgerechten Lifestyle Recepten

Hertog Jan brouwerij + stoofschotel recept

Hertog Jan 6

Een paar weken geleden ging ik een middagje naar de Hertog Jan brouwerij in Arcen. In dit artikel geef ik wat informatie over de brouwerij en deel ik een heerlijk bier-receptje!

Hertog Jan 1

Tegen een biertje zeg ik niet vaak nee, maar tegen een rondleiding in de Hertog Jan brouwerij al helemaal niet! Ik wist al langer dat je een rondleiding kunt krijgen door de brouwerij, maar ik was er nog nooit eerder geweest. Toen we binnen waren kwamen we al snel uit bij de bekende koperen tonnetjes van de reclame (op de foto hieronder), erg leuk om ’n keer in real life te zien!

Hertog Jan 3

De brouwerij ligt in Arcen (Noord-Limburg), wat lekker dichtbij voor me is. Maar mensen komen van heinde en verre om de brouwerij van binnen te bekijken! (Je kunt, mocht je ook graag willen gaan, een rondleiding reserveren via de website van Hertog Jan.) De rondleiding duurt ongeveer een uurtje, tijdens deze rondleiding ga je kijken naar alle verschillende processen die plaatsvinden om tot het eindproduct bier te komen. Tijdens de rondleiding mag je zelf een biertje tappen en proef je de verschillende biertjes.

De rondleiding eindigt in de kelder, waar mega veel flessen Hertog Jan Grand Prestige zijn opgeslagen. Je kunt via de site zo’n flesje en rondleiding kopen voor jezelf of iemand anders. Je moet dit flesje vervolgens binnen 8 jaar ophalen. Er werd ons verteld dat hoe langer de Grand Prestige er ligt, hoe meer een port smaak het krijgt. Zo lagen er in die kelder al flesjes met een hele dikke stoflaag. Klinkt best tof toch? #nospon trouwens, het lijkt misschien alsof ik wat probeer te verkopen, maar die kelder zag er zo onwijs tof uit, dat moeten meer mensen gaan zien. 🙂

Hertog Jan 2

Tegenover de brouwerij ligt het Hertog Jan bier- en eetcafé. Het is alleen al leuk voor de sfeer om er even te chillen en je hebt natuurlijk ontzettend veel bierkeuze. Ik ging die dag voor de Lentebock, die nu weer verkrijgbaar is, zeker niet verkeerd! Verder kun je er ook een hapje eten en kijk je je ogen uit bij bijvoorbeeld het plafond.

Hertog Jan 4

Na de hele rondleiding wilde ik graag zelf aan de slag gaan met een Hertog Jan biertje. Aangezien er schijnbaar volgende week winterse neerslag komt (hoe dan?) leek het me een goed idee om een lekker stoofschoteltje te maken. Ik maak deze stoofschotel met een flesje Hertog Jan Karakter, een lichtbitter en fruitig biertje, wat er naar mijn mening erg goed bij past! Not to worry trouwens, het recept krijgt een lekkere smaak door het bier, maar deze is niet té overheersend in het gerecht aanwezig.

Ingrediënten (voor 4 personen)
– 600 gram sucadelappen
– 330 ml bier, ofwel 1 flesje (ik gebruikte Hertog Jan Karakter)
– 200 ml water
– 1 prei
– 4 stengels bleekselderij
– 300 gram wortels
– 2 middelgrote uien
– 2 teentjes knoflook
– 3 plakjes ontbijtkoek
– 1 bouillonblokje
– boter
– chilipoeder
– peper & zout

Wat heb je nodig?
– Grote pan
– Snijplank

Hertog Jan 5

  1. Snijd de sucadelappen in grove blokken. Doe wat peper, zout en chilipoeder over de sucadelappen en hussel dit goed door elkaar, zodat overal wat van de kruiden zit.
  2. Snijd de uien in grove ringen, de wortel en knoflook in grove stukken, de prei in grote halve ringen.
  3. Schil de bleekselderij met een dunschiller en snijd deze in stukken van ongeveer 2 cm.
  4. Doe wat boter in een grote pan en voeg hier de sucadelappen aan toe. Bak deze in 5 minuten bruin.
  5. Voeg vervolgens alle groente toe aan het vlees. Bak dit nog 3 minuten mee.
  6. Doe hierna een bouillonblokje boven de pan verkruimelen en voeg het bier en water toe.
  7. Zodra het geheel kookt het vuur laag zetten en 2,5/3 uur laten sudderen.
  8. Voeg drie plakjes ontbijtkoek toe aan de stoofschotel zodat de saus indikt. Laat dit nog 3 minuten meekoken. Proef tussendoor of het gerecht goed op smaak is en voeg eventueel nog peper en zout toe.

Je kunt van alles bij dit stoofpotje eten, aardappelpuree, frietjes, stokbrood, een salade, noem ’t maar op! Mocht je dit recept ook gaan maken… Eet smakelijk!

Als je nog meer informatie over de Hertog Jan brouwerij wilt kun je hier terecht.

4 Comments

  • Reply
    Djuli
    24 april 2016 at 18:01

    Wat leuk dat je daar bent geweest! Ik heb ook wel eens zo’n stoofpotje gemaakt (maar dan met seitan ipv vlees natuurlijk). Normaal hou ik helemaal niet van bier, maar in dat gerecht was het zo lekker!

    • Reply
      Blogstertogo
      24 april 2016 at 18:21

      Ik heb eventjes seitan gegoogled, ben best benieuwd hoe dat smaakt!

  • Reply
    Mylou
    25 april 2016 at 10:00

    Wat ziet het er gaaf uit! Ik als bierfan zou dat ook echt wel kunnen waarderen. Ik heb wel al de Estrella Damm brouwerij in Barcelona bezocht en de Heineken brouwerij in Den Bosch van binnen bekeken. Allebei ook erg tof!

    Ik heb nog nooit gehoord van ontbijtkoek in een stoofpotje (nu moet ik zeggen dat ik qua koken waarschijnlijk onder een steen leef), maar ik ben heel benieuwd hoe dat smaakt!

    • Reply
      Blogstertogo
      25 april 2016 at 20:30

      Thanks! Super tof dat je beide brouwerijen hebt bezocht zeg. De ontbijtkoek maakt ’t geheel wat zoeter (haalt ’t bittere van het bier wat weg) en ’t zorgt ook nog ’s voor de binding, ideaal spul!

    Leave a Reply