Inspiratie Persoonlijk

How to: planningen maken

Planning2

Ik ben er dol op, planningen maken. Het is vaak nog leuker dan de planning uitvoeren, en ik kan me er echt de tijd voor nemen. Maar hoe maak je nou een realistische en overzichtelijke planning?

Allereerst kun je op heel veel verschillende manieren planningen maken. Zo kun je bijvoorbeeld schriftelijke planningen maken (in notitieboekjes), je kunt met Wunderlist werken of in Evernote. Er zijn vast nog veel meer manieren, maar dit zijn wel zo ongeveer de meest voorkomende. Het laatste programma, Evernote, gebruik ik zelf al een tijdje. Hieronder een foto, zodat je een idee krijgt hoe ’t eruit ziet.

evernote

Ziet er best interessant uit, toch? Zoals je kunt zien kun je er mega veel notities in maken, die notities kun je weer in een map stoppen, zodat alles overzichtelijk voor je blijft. Je kunt ook foto’s, herinneringen en audiofragmenten erin opslaan, noem ’t maar op.
Maar natuurlijk kun je er ook lijstjes in maken, zoals hieronder te zien is.

Planning1

Over 2 weken beginnen mijn tentamens, dus ben ik begonnen met het inplannen van alles wat ik moet gaan leren. Ik heb deze periode twee soorten onderwijs door elkaar, vandaar de KO en KW. Ik heb allereerst losse planningen voor die twee verschillende soorten onderwijs gemaakt. Daarbij heb ik gekeken dat de planning realistisch bleef, maar dat ik toch alles voor het tentamen heb doorgenomen. Deze twee planningen heb ik per dag opgesteld. Hierna heb ik dagplanningen gemaakt voor alles samen, zodat ik gemakkelijk kan kijken wat ik per dag precies moet doen voor alle vakken. Hierbij heb ik m’n blog toegevoegd, omdat die natuurlijk ook erg belangrijk is en niet vergeten mag worden!
Ik heb aan alle onderdelen een tijd toegekend. Hierbij moet je erop letten dat het realistisch blijft. Ik weet dat ik het niet haal om maar een kwartiertje te doen over 17 bladzijdes lezen, dus daar neem ik me dan ruim de tijd voor.

Om het overzichtelijk te maken hier nogmaals de stappen die ik doorloop:
– Bedenk wat je allemaal gedaan wilt hebben
– Op welke dag wil je dit doen?
– Zet alle dingen die je op bijvoorbeeld zondag gedaan wilt hebben bij elkaar
– Hoe lang doe je over elk onderdeel en schrijf dit achter de taken
– Is de planning die je nu hebt realistisch? Zo ja, ga er lekker mee aan te slag! Zo nee, pas de tijden aan of verschuif eventueel taken naar een andere dag

Nog een belangrijk puntje: bedenk bij het maken van de planning dat je ook pauze’s moet nemen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een half uur langer voor een bepaalde taak te tellen, in dat half uur kun je iets van afleiding zoeken of bijvoorbeeld lunchen.

Je hebt Evernote trouwens voor je laptop/pc, maar er is ook een app beschikbaar. Zo kun je altijd bij je notities en lijstjes. Klik hier voor meer informatie over Evernote, en hier voor meer informatie over Wunderlist. Happy planning!

 

Maak jij ook planningen? Zo ja, hoe pak jij dat dan aan? 

De afbeelding die gebruikt is in dit artikel komt van unsplash.com.

12 Comments

 • Reply
  Sija
  10 januari 2016 at 10:27

  Ik zet mijn planning altijd in een leuke notebook! Ik vind het heerlijk om alles met een highlighter af te strepen haha!

  • Reply
   Blogstertogo
   10 januari 2016 at 10:56

   Dat kan wel een heel voldaan gevoel geven als je het afstreept ja! En het shoppen naar leuke notitieboekjes is ook niet verkeerd 🙂

 • Reply
  Christophe
  10 januari 2016 at 11:18

  Ik vind evernote een fantastisch programma. Ik gebruik het wel niet om planningen in te maken, maar wel om alle documenten die ik ooit nog wel eens nodig kan hebben in te bewaren. Ook kun je bijvoorbeeld foto’s maken met je smartphone van een whiteboard en daarna opslaan in evernote in plaats van alles te moeten overschrijven of overtikken.

  • Reply
   Blogstertogo
   10 januari 2016 at 13:11

   Evernote heeft echt eindeloze mogelijkheden, dat is ook het super fijne eraan. Er is niks wat je er niet in kunt zetten :p

 • Reply
  annouska
  10 januari 2016 at 12:58

  Tijdens mijn studie had ik een noteboekje vol planningen, ik vind dat beter werken dan programma’s. Maar ik snap dat het voor sommige ideaal is om een programma te gebruiken!

  • Reply
   Blogstertogo
   10 januari 2016 at 13:10

   Ja precies, is maar net wat je gewend bent en hoeveel je erin kwijt moet.

 • Reply
  Evelyne
  10 januari 2016 at 16:53

  Tijdens m’n studie noteerde ‘k alles op papier om dan te kunnen afvinken welk vak ‘k al gedaan had 😉 Nu heb ‘k geleerd om To Do-lijstjes te maken, want ik durf al eens iets te vergeten. Jawel, op deze jonge leeftijd 😉

  • Reply
   Blogstertogo
   10 januari 2016 at 20:56

   To-do lijstjes zijn echt mega handig ja, een soort houvast!

 • Reply
  Mylou
  10 januari 2016 at 20:53

  Hé Evernote gebruik ik ook! Voor mijn ‘to-do lijstjes’ heb ik een aparte agenda :).

  • Reply
   Blogstertogo
   10 januari 2016 at 20:57

   Jaaa, Evernote is ideaal voor vanalles en nogwat.

 • Reply
  Valentinafaye
  11 januari 2016 at 14:37

  Heel handig artikel! Nog nooit gehoord van Evernote, maar ik denk dat ik het zeker ga gebruiken. Sowieso omdat mijn tentamens er ook bijna aankomen.

  • Reply
   Blogstertogo
   11 januari 2016 at 14:42

   Dankje! Ben erg benieuwd hoe je Evernote gaat ervaren. Succes alvast met je tentamens! 🙂

  Leave a Reply