Hoofdgerechten Recepten Soepen

Seizoenstopper: de asperge

Asperge 2

Zoals ik eerder al aankondigde komt er een nieuwe serie op m’n blog. Bij deze, het eerste artikel van Seizoenstopper! In deze serie ga ik telkens koken met een seizoensgroente. Nou kom ik uit Limburg en we zitten inmiddels in de maand mei. De eerste seizoenstopper is dus niet te missen, de asperge!

Van kleins af aan ben ik al dol op dit witte goud. Je kunt me in deze tijd van het jaar praktisch nergens meer blij mee maken. Groene asperges, witte asperges, in de soep, gewoon bij aardappelen, met een roux, met een eitje of ham. Jup, alle varianten vind ik ontzettend lekker. Voor dit artikel wilde ik wat nieuws proberen, namelijk groene aspergetaartjes, maar dan wel gecombineerd met aspergesoep.

 

INGREDIËNTEN (voor 4 aspergetaartjes)

•  12 groene asperges
•  4 plakjes hartig taartdeeg
•  Bakje ricotta
•  Citroen
•  Eitje of melk
•  Zout & peper

 

INGREDIËNTEN (voor  4 à 5 koppen soep)

•  500 gram witte asperges
•  30 gram bloem
•  30 gram boter
•  1 groentebouillonblokje
•  1 ui
•  1,5 liter water
•  4 eieren
•  Paar plakjes achterham
•  Scheut slagroom
•  Peterselie
•  Zout & peper

Asperge 3

BEREIDINGSWIJZE
ASPERGETAARTJES

1. Verwarm de oven voor op 180 ºC

2. Haal het hartige taartdeeg uit de diepvries en leg de plakjes alvast op een bakplaat. Als deze enigszins zijn ontdooid vouw je de buitenranden iets naar binnen. Druk de randen aan met een vorkje. Op deze manier ontstaat er een vierkant vlak over waar de ingrediënten in kunnen

3. Snijd een citroen in partjes. Doe de ricotta in een bakje en voeg hier wat citroensap, peper en zout aan toe.

4. Doe wat van de ricotta in het vlak, leg hier bovenop drie rauwe, groene asperges. Kluts een eitje en bestrijk hiermee de randjes van het taartdeeg (of doe dit met melk i.p.v. ei)

5. Doe de aspergetaartjes voor ongeveer 15/20 minuutjes in de oven

 

ASPERGESOEP

1. Schil de asperges, houdt hierbij de schillen apart, en maak hier kleinere stukjes van. Snijd daarbij een uitje in kleine stukjes.

2. Kook ondertussen de vier eitjes (ik heb ze 6 minuutjes gekookt, maar vooral doen wat jij het lekkerst vindt!), snijd ook alvast wat van de peterselie fijn en de plakken achterham in kleinere stukjes

3. Was de aspergeschillen goed schoon. Doe deze samen met het uitje in een grote soeppan met 1,5 liter water en het bouillonblokje

4. Laat dit ongeveer 30 minuutjes trekken, zeef vervolgens de soep (de aspergeschillen en het uitje kun je weggooien)

5. Kook de aspergebouillon nu samen met de stukken asperges voor 15 minuten

6. Doe, na deze 15 minuten, in een andere pan de boter en verwarm deze. Voeg daarna de bloem toe en mix dit met een garde tot een gladde roux

7. Laat de roux kort verwarmen en voeg daarna beetje bij beetje de aspergebouillon toe. Blijf goed roeren met de garde, zodat er geen klontjes ontstaan!

8. Als alle bouillon is toegevoegd houd je een dikkere soep over. Voeg dan de asperges, de ham en een scheut van de slagroom toe

9. Serveer de soep met wat fijn gesneden peterselie en het eitje

Asperge 1

Ik heb bij dit recept gekozen voor hartige taartdeeg in plaats van bladerdeeg, omdat het taartdeeg 1) een betere samenstelling heeft (een stuk minder verzadigd vet) en 2) een vastere structuur heeft. Deze structuur gaat erg goed samen met de ricotta en groene asperges. Dus snel die asperges inslaan en ermee gaan koken, nu kan het nog!

Mocht je dit recept ook gaan maken… Eet smakelijk!

4 Comments

  • Reply
    Malou | Blonde Blossom
    21 mei 2017 at 12:29

    Ohhh wat klinkt dit lekker! Zo’n plaattaartje vind ik heerlijk en ik denk dat dit met asperges ook heel goed matcht. Supermooie foto ook! Malou x

    • Reply
      Demi
      21 mei 2017 at 14:37

      Dankjewel, super lief!

  • Reply
    Nicole
    21 mei 2017 at 21:01

    Ohh ik houd van asperges! Deze recepten lijken me erg lekker. Toevallig heb ik vandaag nog aspergesoep gegeten, haha 🙂

  • Reply
    Tips van het voedingsmeisje #1 - Het Voedingsmeisje
    25 juni 2017 at 09:09

    […] is de afgelopen tijd een artikel met aspergerecepten online gekomen, maar ook een artikel over de gezondheidsvoordelen van zeewier. Neem zeker even een […]

  • Leave a Reply