Voeding

Het een of het ander: cruesli of muesli

In “Het een of het ander” ga ik steeds twee voedingsmiddelen bespreken. Ik ga de voedingskundige eigenschappen van deze producten benoemen waardoor je een betere keuze in de supermarkt kunt maken! Het eerste artikel in deze reeks gaat over twee ontzettend populaire ontbijtproducten, namelijk cruesli en muesli.

Aan de naam van deze producten kun je niet bepaald veel afleiden, maar toch zou ik eentje wel aanraden voor in de ochtend en eentje niet. Nu vraag je je natuurlijk af welke wel, en dan antwoord ik volmondig muesli. Klein feitje tussendoor: cruesli is een merknaam die is bedacht door Quaker en staat eigenlijk voor krokante muesli. Dus mocht je cruesli of krokante muesli op de verpakking zien staan, it’s the same thing. (In dit artikel benoem ik de krokante muesli trouwens als cruesli, om ‘t wat overzichtelijker te maken.)

Om maar positief te beginnen, wat hebben cruesli en muesli eigenlijk gemeen?

 • Beiden bevatten aardig wat vezels
 • Beiden zijn lekker voor in de yoghurt of kwark met wat vers fruit of andere toppings

Oke, dit lijken me behoorlijk fijne feitjes. Lekker vel vezels, goed te combineren, wat wil je nog meer in de vroege ochtend?
Nu komt ‘t; er is één verschil wat al die positieve punten voor cruesli onderuit haalt, en dat is de hoeveelheid suiker. Cruesli bevat namelijk beduidend meer suiker dan muesli.

Maar eerst even terug naar het vezelgedeelte, muesli bevat gemiddeld 3,6 gram vezels en cruesli 2,7 per schaaltje (een schaaltje bevat ongeveer 45 gram muesli/cruesli). Voor de duidelijkheid, de norm voor vezels is gesteld op 14 gram per 1.000 kcal die je op een dag eet. Je kunt op deze manier uitrekenen hoeveel gram vezels jij op een dag nodig hebt! En om nog beter te kunnen vergelijken, één snee volkorenbrood bevat 2,3 gram vezel. Een bakje ontbijtgranen doet wonderen in de ochtend, aangezien het overgrote gedeelte van de Nederlanders te weinig vezels binnenkrijgt. En dat terwijl vezels hartstikke gezond zijn! Cruesli bevat dus ook vezels, iets minder weliswaar, maar dit is dan (volgens mij) ook gelijk ‘t enige echte positieve puntje aan cruesli.

Dan over naar die vervelende suikers, de fabrikanten voegen al dit suiker toe aan de cruesli om het knapperiger te maken. De hoeveelheid suiker verschilt natuurlijk altijd iets per soort cruesli en muesli die je neemt. Bij deze vergelijking heb ik naar twee AH Basic producten gekeken (je bent student of je bent ‘t niet), de AH Basic crunchy muesli en de AH Basic muesli, de crunchy muesli bevat 9,9 gram suiker en de muesli 3,4 gram suiker per schaaltje. Het verschil in suiker is iets meer dan anderhalf suikerklontje! Je bespaart jezelf dus aardig wat suiker als je iedere morgen kiest voor muesli. Daarbij kun je muesli op een natuurlijke manier zoeten door er vers fruit bij te doen en je kunt het geheel knapperiger maken door er zelf wat nootjes aan toe te voegen!
Mijn advies: neem het bovenstaande in je op, ga vervolgens naar de supermarkt. Bekijk de verschillende soorten ontbijtgranen kritisch door de voedingsstoffen op de verschillende etiketten te lezen en beoordeel dan voor welke soort jij gaat.

Mocht je nou graag een artikel op m’n blog zien over hoe je zelf je eigen (gezonde, of course) muesli kunt maken? Laat het me weten bij de comments en wie weet komt er snel een receptje online!

15 gedachten over “Het een of het ander: cruesli of muesli”

 1. Dalindcy zegt:

  Wat een leuk artikel dit! Meer in deze reeks aub, haha. 🙂

  Zelf eet ik ‘s morgens graag wat kwark met muesli, banaan en kaneel. Zo lekker! Maar ik moet zeggen dat ik het verschil tussen muesli en cruesli nooit zo goed wist. Inderdaad handig voor de eerstvolgende keer dat ik weer in de supermarkt sta!

  1. Blogstertogo zegt:

   Heel erg leuk om te horen! Er komen zeker meer artikelen in deze reeks, ideetjes in overvloed. 🙂 Het is dat ik banaan niet lust, maar je ontbijt klinkt niet verkeerd!

 2. Joanne zegt:

  Ja! Lijkt me leuk zo’n gezond receptje!

 3. Madelon zegt:

  Wat een fijn en duidelijk artikel! Ik ben wel benieuwd naar zo’n gezond recept 🙂

 4. Kim zegt:

  Leuk artikel! Ik ben sinds kort overgestapt naar muesli 🙂

 5. Annika zegt:

  Interessant! Ik eet ook liever wat minder suikers, dus zou dan eerder voor muesli gaan. Maar eigenlijk ontbijt ik het liefste met havermout. 🙂

 6. Sofie Katelijne zegt:

  Nog nooit van cruesli gehoord eigenlijk, haha! Eet sowieso niet zo graag muesli maar met wat yoghurt erbij is het nog best oke 🙂

 7. Djuli zegt:

  Leuk artikel! Ik at elke ochtend muesli, maar sinds kort neem ik meestal havermout. Ook lekker 🙂

  1. Blogstertogo zegt:

   Ah ook niet verkeerd, ik moet havermout zelf ook weer ‘s gaan herontdekken 🙂

 8. Lianne zegt:

  Helaas is cruesli het enige wat ik door mijn keel krijg s’ochtends. Ik wil wel switchen naar een gezonder ontbijt, maar het krokante van de cruesli vind ik veel prettiger eten. Ik vind dat muesli en havermout zo snel pappig worden ): Ach, ik neem de suikers maar voor lief. Het is in ieder geval beter dan niet ontbijten 😉

  1. Demi zegt:

   Dat is best te begrijpen ja! Je zou eventueel de rest van de dag wat kunnen minderen met extra suikers (als je dat al niet doet dan). 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.