Fotografie, Lifestyle

Fotografie basics #1

fotografie1

Analoge fotografie, digitale fotografie, ik ben er dol op! Aan het eind van deze maand ga ik mezelf trakteren op m’n eerste spiegelreflex camera. Op weg naar de aanschaf van de camera kun je een reeks artikelen over fotografie verwachten!

Een tijdje geleden werd ik helemaal verslaafd aan analoge fotografie, dus lekker oldskool met rolletjes en foto ontwikkeling. Een analoge camera heeft niet een knop dat alles automatisch goed is ingesteld. Vanaf toen ben ik me dan ook gaan verdiepen in wat alle fotografie termen betekenen. Diafragma? Sluitertijd? ISO? Wat!? In deze post ga ik wat dieper in op deze terminologie. Hierbij ben ik uitgegaan van een spiegelreflex/analoge camera, aangezien je daarbij alles zelf kunt instellen, en je veel winst kunt halen uit de verschillende mogelijkheden.

Het diafragma stel je in, om te bepalen hoeveel licht op je camerasensor valt. Je kunt ‘t diafragma herkennen aan de ronde vorm, die je groter en kleiner kunt maken. Stel dat je in het zonnetje zit, kun je het diafragma klein zetten. Ben je nou op een plek waar ‘t erg donker is? Zet dan je diafragma groot. Je kunt het diafragma herkennen aan een f + getal. Dit zijn alle mogelijke f-getallen:
f/1 – f/1,4 – f/2 – f/2,8 – f/4 – f/5,6 – f/8 – f/11 – f/16 – f/22 – f/32 – f/45 – f/64
Hoe groter het getal wordt, hoe kleiner het diafragma en hoe minder licht er wordt toegelaten.

fotografie2
Hierboven een lens waarbij het diafragma goed zichtbaar is, je ziet de cirkelvormige opening.

Met de sluitertijd bepaal je hoelang het licht op de sensor van je camera valt en hoeveel details er zichtbaar zijn. Je kunt de sluitertijd herkennen aan het typische geluidje dat de camera maakt als je een foto knipt. De sluitertijd is belangrijk als het gaat over bewegingen op je foto. Een goede instelling kan ervoor zorgen of iets scherp op de foto komt, of dat je een wazige foto overhoudt. Bij een lange sluitertijd valt er lang licht op de sensor en kun je wazige beelden creëren. Met een korte sluitertijd zie je het beeld een stuk scherper. Net als het diafragma heeft sluitertijd ook weer waardes, deze worden uitgedrukt in: 1000, 640, 250, 20, enzovoorts. Je moet dit eigenlijk lezen als 1/1000, 1/640, 1/250 en 1/20 seconde. Hierbij geldt: hoe hoger het getal, hoe sneller de sluiter weer dicht gaat en hoe minder licht op de sensor valt.

De ISO (International Organization for Standardization) waarde bepaalt hoe lichtgevoelig de sensor is. Als je een lage ISO instelt heb je meer licht nodig, dan bij een hoge ISO. Stel dat je op een zonnige middag een foto wilt maken, dan kun je een lage ISO instellen, je hebt immers licht genoeg. Wil je ‘s avonds in het donker ergens een foto van maken, dan kun je beter een hoge ISO instellen. Let wel op, als je een te hoge ISO waarde gebruikt, kun je ruis op je foto krijgen (soort stipjes op je foto).

Op dit moment ben ik veel met fotografie bezig, aangezien ik binnenkort mijn eerste spiegelreflex camera ga kopen. Waarschijnlijk word ik team Nikon en ga ik de D5200 aanschaffen. Deze camera kreeg ik als tip, vervolgens ik ben ‘s gaan uitzoeken wat dit magische ding allemaal kan. Je komt sowieso geen enkele negatieve review over deze camera tegen, iedereen is laaiend enthousiast, dat is al een pluspunt. Verder zijn de foto’s die je ermee kunt maken gewoon top en heeft de camera zelfs een uitklapbaar scherm. Hij is niet méga duur, met een 18-55 mm lens ongeveer €480,-. Ik denk dat ik ‘m op het eind van deze maand ga kopen, en dan hallo mooie foto’s! Ik kan niet wachten om ‘t met jullie te delen.
In een volgend artikel zal ik uitleggen hoe je de instellingen van het diafragma, de sluitertijd en de ISO waarde kunt combineren.

Doe jij wat met fotografie? En wat zou jij nog graag willen weten?

Een gedachte over “Fotografie basics #1”

  1. Evelyne zegt:

    Ik kijk uit naar je artikels over fotografie. Ik studeer dan wel fotografie in Volwassenonderwijs, je kan nooit genoeg leren 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.