Fotografie Lifestyle

Fotografie basics #2

Fotografie

Vorige week heb ik een artikel geschreven over terminologie rondom fotografie, hierbij legde ik uit wat sluitertijd, diafragma en ISO betekenen. Wil je dit nog teruglezen, klik dan hier.

Dit artikel gaat over deze drie waardes samenvoegen, ook wel de belichtingsdriehoek genoemd.

Om een goed belichte foto te krijgen, moet je zorgen dat de sluitertijd, het diafragma en de ISO goed op elkaar zijn afgestemd. Ook in dit artikel ga ik weer uit van een camera die je helemaal zelf kunt instellen, zoals een spiegelreflex.

Als je iets aan de instellingen aanpast doe je dit in stappen, deze stappen worden ook wel “stops” genoemd. Dus stel je wilt van diafragma f/2.8 naar f/4, dan is dit één stop. Ik ben gaandeweg erachter gekomen dat de belichtingsdriehoek een ingewikkeld verhaal kan zijn, maar dat je het vooral moet doen om het onder de knie te krijgen. Het gaat er in ieder geval om dat als je één instelling verandert, dat je ook andere instellingen moet aanpassen. Deze moeten zo goed mogelijk op elkaar aansluiten.

canon oefening

Oefening baart natuurlijk kunst en ik heb een hele fijne site gevonden waarmee je dit kunt oefenen, namelijk: http://www.canonoutsideofauto.ca/play/. Op deze site staat ook nog wat verdere uitleg over alle belichtingsinstellingen. Hier zul je ook zien dat als je iets gaat veranderen, je andere instellingen ook moet aanpassen. Als je bijvoorbeeld de ISO op 1600 hebt, sluitertijd op 1/60 en diafragma op f/11 (zoals in de afbeelding hierboven) en dit gaat veranderen naar een sluitertijd van 1/250, is je foto van prima belichting naar onderbelichting gegaan. Door het diafragma aan te passen naar f/5.6 heeft je foto weer een goede belichting. Hieronder een tabel waarbij je kunt zien hoe de stops in elkaar zitten. Hierbij kun je zien dat van 1/60 naar 1/250 twee stops zijn, net als van f/11 naar f/5.6. Je kunt deze tabel aanhouden qua stops, maar na een tijdje zul je zien dat het meeste ook automatisme gaat worden.

overzicht
Hierbij betekent de pijl naar links de laagste waarde en de pijl rechts de hoogste waarde.

Denk je dat je het onder de knie hebt? Dan kun je zelfs een challenge op de website doen. Je krijgt verschillende opdrachten, de ene keer moet iets scherp zijn en de andere keer moet iets wazig zijn. Als je alle zes deze opdrachten goed hebt gedaan, heb je de challenge gehaald!

In het volgende artikel wat betreft fotografie zal ik meer op de camera ingaan die ik ga aanschaffen, en wat er zoal op de markt voor te krijgen is (lenzen, zonnekappen en andere accessoires).

Was jij al bekend met de belichtingsdriehoek, of zou je hier meer mee willen doen? 

6 Comments

 • Reply
  Sofie Katelijne
  24 januari 2016 at 18:57

  Handig! Ik gebruik steevast Photoshop 🙂

 • Reply
  Mariska
  24 januari 2016 at 20:14

  Handige site, zo leer je nog eens wat!

  • Reply
   Blogstertogo
   24 januari 2016 at 23:03

   Zeker, op die manier wordt het denk ik drukke duidelijker!

 • Reply
  Manon Dijkhuizen
  25 januari 2016 at 16:06

  Ik fotografeer al een aantal jaar, dus deze basics ken ik al. Maar die site is wel ontzettend handig, al had ik die gekend toen ik net begon was dat super handig geweest haha!

 • Reply
  Jolet
  25 januari 2016 at 19:33

  Fijne tips!

 • Reply
  Evelyne
  25 januari 2016 at 20:17

  Interessante site ondanks mijn technische kennis. Had ‘k deze site gevonden in ‘t begin van m’n studie had ‘k al veel verder gestaan, maar ja.. het zij nu zo. We kunnen alleen maar van elkaar leren 🙂

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.