Fotografie

Fotografie basics #3

fotografie 1

Zo, alweer het laatste fotografie basics artikel. In dit derde deel gaat het vooral over m’n nieuwe camera en de accessoires die ik voor m’n camera heb gekocht.

In het eerste artikel ging het over de ISO, sluitertijd en diafragma (klik hier als je deze wilt teruglezen) en in het tweede artikel ging het over hoe je deze drie waardes kunt combineren (klik hier als je deze wilt teruglezen).
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, ik heb afgelopen week de Nikon D5300 gekocht. Ik heb al eerder verteld dat ik een Nikon ging kopen, maar ik was er toen nog van overtuigd dat het de D5200 ging worden. Er was heel toevallig (of misschien niet zo heel toevallig..) een BTW actie bij de Media markt. Dit was de uitgelezen kans om de camera aan te schaffen. Toen ik wat aan het rondsnuffelen was op de webshop kwam ik erachter dat ze de D5200 niet meer op voorraad hadden. Dikke domper, want anders had ik ‘m best goedkoop kunnen krijgen.
Ik ging wat verder kijken en kwam de D5300 tegen, iets duurder, en met iets meer mogelijkheden (zoals GPS en WiFi). Na heel wat YouTube video’s te hebben bekeken heb ik toch gekozen voor de D5300. Donderdagavond zat ik dus gespannen voor m’n laptop, te wachten tot de webshop open zou gaan. Gelukkig was ik er op tijd bij en kon ik de D5300 bestellen. De volgende dag (jawel!) had ik de camera al in huis, dat noem ik nog ‘s snelle service. Meer informatie over de camera zelf komt dinsdag online!

Toen ik zeker wist dat ik een camera ging kopen, ben ik ook al snel over accessoires gaan nadenken. Zo heb ik op diezelfde donderdag ook een SD kaartje, tas, zonnekap en UV-filter gekocht.
Qua SD-kaartje ben ik voor een kaartje van Sandisk gegaan, de Ultra SD kaart 32 GB. Deze heeft een schrijfsnelheid van 80 MB/s. Ofwel, ik kan er veel foto’s snel op kwijt, ideaal! (Bol.com €29,95)
De tas die ik erbij heb gekozen is de Case Logic TBC-409K. Ik vind het belangrijk om een goede en stevige tas te hebben om m’n camera in op te bergen. Ik wil niet een al te grote tas, maar iets wat ook gemakkelijk mee te nemen is. Zo kwam ik uit bij deze van Case Logic, hij is ook nog ‘s erg goed gereviewd op verschillende sites, dus hier kan weinig aan fout gaan.  (Media Markt, €25,54)

fotografie 2

Op YouTube ging ik opzoek naar het nut van een zonnekap, aangezien ik hier nog geen idee van had. Een zonnekap houdt veel invallend licht tegen, waardoor je foto’s nog intenser van kleur worden en je ook geen lichtvlekken op de foto krijgt. Ook kan het je camera nog extra beschermen. Die moest ik dus ook erbij halen. Je kunt een zonnekap goedkoop krijgen op eBay, maar aangezien ik binnenkort een weekendje naar Brugge ga wilde ik ‘m snel in huis hebben. Ik heb bij Coolblue een zonnekap besteld die bedoeld is voor de lens die ik nu heb (hier moet je goed bij opletten, het is erg vervelend als je ineens de verkeerde zonnekap in huis hebt!). Ik hoop dat m’n foto’s hierdoor nog beter van kwaliteit worden. (Nikon HB-69, Coolblue, €29,95)
Tot slot de UV-filter, ook hiervoor heb ik eerst wat rondgekeken op internet. En wow, wat zijn er veel discussies over dit filtertje te vinden. De een vindt het een must voor op je lens en de ander zegt dat het ten koste gaat van je fotokwaliteit. Toch neem ik het zekere voor het onzekere en heb ik er eentje besteld. Ook hierbij moet je goed oppassen dat de grootte van de filter bij jouw lens past. (HAMA 52mm UV-filter, Media Markt, €15,99)

Natuurlijk heb ik ook al accessoires genoeg gezien die ik erbij wil hebben, zoals een 50mm lens, een extra accu en een adapter van Lomography zodat ik m’n Diana F+ lenzen kan bevestigen op de Nikon camera (als je hiermee ervaring hebt, let me know!). Maar ik ga eerst maar ‘s met de camera aan de gang zonder gelijk een hele uitbreiding te kopen, dat kan later nog altijd!

Wat zijn jouw must-have accessoires voor je camera?

10 gedachten over “Fotografie basics #3”

 1. Mariska zegt:

  Die actie bij de mediamarkt was echt gekkenhuis! Ik heb niks gescoord. Heb een Canon beginnersmodel en voor nu doe ik het daar mee.

  1. Blogstertogo zegt:

   Inderdaad! Ik heb ook wat foto’s gezien van hoe het in de winkels er aan toe ging, niet normaal wat een drukte!

 2. Mylou zegt:

  Ahh wat was ik in de war toen bleek dat ik een filter van 52mm moest hebben :”D. Logica is weer ver te zoeken.

  Hopelijk gaan we veel plezier beleven aan onze camera’s!

  1. Blogstertogo zegt:

   Haha ja inderdaad, makes sense.. Maar ik weet wel zeker dat we er veel plezier aan gaan beleven! 😀

 3. Irma zegt:

  Ooh deze rubriek ga ik volgen. Ik ben fotografieramp nummero #1 haha. Thanks!

  1. Blogstertogo zegt:

   Super leuk! Ik ben van plan om nog veel meer fotografie artikelen te maken, vooral nu ik m’n nieuwe camera heb. 😀

 4. Evelyne zegt:

  Een UV-Filter is een absolute must have! Dat beschermt je lens, maar wijzigt helemaal niets aan de kwaliteit van je foto. Wie geen UV-Filter op z’n lens staan heeft neemt een groot risico, want als de camera ergens tegen botst, al is ‘t maar klein, dan is er enkel schade aan je UV-Filter & niet aan je lens. Want dat is natuurlijk erger & dat risico loop ‘k voor geen meter!

 5. Catherine zegt:

  Toevallig heb ik ook afgelopen week mijn eerste spiegelreflex gekocht bij de MediaMarkt! Ik ging voor de Canon 750D. Er zat meteen een 50 mm lens bij en de kit-lens (15-55mm). Ik vind de 50 heel fijn! Tot nu toe heb ik die er standaard op omdat ik de foto’s veel mooier vind (heb hier ook wat over geschreven op mijn blog, dus als je meer over de lens wil weten, kan je even kijken haha). Vind jouw artikels heel handig! Helpen me goed met het begrijpen van alle instelling. Veel plezier met jouw camera!

  1. Blogstertogo zegt:

   Super lief van je, jij ook heel veel plezier met jouw camera! Ik ga zeker je artikel checken. 🙂

 6. Valentinafaye zegt:

  Wat leuk dat je een nieuwe camera hebt gekocht, veel plezier ermee! Ik heb zelf een zonnekap en uv filter liggen, maar ik doe deze er vrijwel nooit op. Weet eigenlijk niet echt waarom, maar tot nu toe waren ze overbodig. Een zonnekap is wel handig als het licht echt te vel is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.