Het lichaam

Het lichaam is een magische machine. Je vindt hier uitleg over verschillende belangrijke organen.

Our bodies are our gardens, our wills are our gardeners.
~ William Shakespeare

De mond

De mond geeft toegang tot het spijsverteringssysteem. Er zitten diverse speekselklieren in je mond, deze zorgen ervoor dat zetmeel en grote suikerstructuren (koolhydraten) worden afgebroken. Dit gebeurt door een bepaald enzym dat zich in speeksel bevindt; amylase. Hierdoor kunnen de stofjes gemakkelijker in het bloed worden opgenomen. Het speeksel zorgt er verder voor dat het voedsel gladder wordt, waardoor het gemakkelijker is door te slikken. Ook bevat speeksel antibacteriële enzymen, waardoor ziekteverwekkers worden gedood.

De maag

Na de mond komt de voeding via de slokdarm in de maag terecht. Hier wordt de voeding voorbereid om door te stromen naar de darmen. Ook in de maag zijn verschillende enzymen terecht. In de mond begon de vertering van koolhydraten, en in de maag begint de vertering van de eiwitten en vetten.
De maag maakt het enzym pepsinogeen, doordat de maag zo’n zure omgeving is wordt dit pepsinogeen omgezet in pepsine. Dit pepsine zorgt ervoor dat lange ketens eiwitten in stukjes worden gehakt. Ook maakt de maag lipase aan, wat voor de vertering van de vetten zorgt.
De vertering van eiwitten en vetten stopt hier echter niet, dit gaat gewoon nog door in de darmen!

De alvleesklier

De alvleesklier wordt ook wel pancreas genoemd. De alvleesklier maakt pancreassap, dit sap helpt bij de vertering van de eiwitten, wanneer deze in de darm terecht komen. Ook zorgt dit sap ervoor dat al de maaginhoud die naar de darmen gaat wordt geneutraliseerd.
In de alvleesklier worden de hormonen glucagon en insuline gemaakt, deze regelen de bloedsuikerspiegel. Tijdens de vertering van koolhydraten, eiwitten en vetten omgezet in glucose. Wanneer glucose in het bloed terecht komt stijgt de bloedsuikerspiegel. Insuline en glucagon zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel gereguleerd blijft.

Het lichaam

De lever

De lever wordt ook wel de fabriek van het lichaam genoemd. Zonder kun je niet in leven blijven! De lever heeft dan ook vele functies.
Zo wordt er gal in de lever gemaakt, dit wordt vervolgens opgeslagen in de galblaas. De gal komt uiteindelijk in de dunne darm terecht, waardoor vetten kunnen worden afgebroken.

De dunne darm

In de dunne darm wordt het voedsel verteerd en worden de voedingsstoffen opgenomen. Dit is mogelijk door de verschillende verteringssappen die in de dunne darm terecht komen. Al het voedsel wat onverteerbaar is, komt in de dikke darm terecht.

De dikke darm

Al het voedsel dat niet is verteerd komt terecht in de dikke darm. Hierbij is nog veel vocht aanwezig, in de dikke darm wordt dit vocht onttrokken.

DE NIEREN

Het bloed wordt gefilterd door de nieren. Al de afvalstoffen verlaten via de urinewegen het lichaam.