Voeding, Wetenschap

Het zoetstof mysterie

“Aspertaam ga je dood aan”, “Zoetstof moet je niet nemen, dat is kankerverwekkend”. Dit zijn veelvoorkomende opmerkingen als het gaat over zoetstof. Praktisch iedereen heeft er een mening over en die is vaak niet heel erg positief. In dit artikel wat meer informatie over deze veelbesproken stofjes.

Allereerst is zoetstof een middel om een product te zoeten. Vaak wordt het als vervanger voor suiker gebruikt, in bijvoorbeeld frisdrank, snoep of andere light producten. Je hebt twee verschillende groepen zoetstoffen, namelijk extensieve en intensieve zoetstoffen.

Extensieve zoetstoffen
Extensieve zoetstoffen zijn de niet-intensieve zoetstoffen, ook wel polyolen genoemd. Deze stofjes zijn half zo zoet of net zo zoet als suiker. Dus qua zoetheid erg vergelijkbaar met suiker, ook de smaak komt erg overeen met die van suiker. Deze stofjes laten je bloedsuiker minder of minder snel stijgen dan suiker. Veel van deze polyolen bevatten wel calorieën, maar de helft van de calorieën die suiker bevat. Voorbeelden van polyolen zijn sorbitol, xylitol en fructose.

Intensieve zoetstoffen
Intensieve zoetstoffen zijn, zoals de naam al zegt, erg intensief. Ze leveren een ontzettend zoete smaak. En als ik zeg ontzettend, dan bedoel ik ontzettend, deze stoffen zijn namelijk 50 tot 3.000 (!) keer zoeter dan suiker en leveren geen of nauwelijks calorieën, wat mij als muziek in de oren klinkt. Je hebt dan ook helemaal niet veel nodig van deze zoetstof. Verder stijgt je bloedsuiker niet van intensieve zoetstoffen. Veel van deze stofjes zijn synthetisch gemaakt, alleen de stoffen thaumatine en stevia (daar heb je de eerste bekende zoetstof al) zijn natuurlijke zoetstoffen. Andere voorbeelden van intensieve zoetstoffen zijn aspartaam, natriumcyclamaat en sacharine.

Waar veel mensen vaak op afknappen is ‘t feit dat aan deze zoetstoffen een E-nummer hangt. Nou heb ik al die negativiteit rondom E-nummers nooit zo goed begrepen, E-nummers zijn namelijk hartstikke veilig. Want geloof me, zo’n stof gaat door een behoorlijke keuring om een E-nummer te mogen dragen. Als je je aan de aanbevolen hoeveelheid voor een bepaald product houdt kan er niks mis gaan, je kunt deze hoeveelheid gemakkelijk op internet terugvinden. Vaak ligt de aanvaardbare dagelijkse inname van deze stoffen erg hoog en kun je door logisch na te denken wel nagaan of je je aan deze hoeveelheid houdt. Zo bereik je de dagelijkse inname van bijvoorbeeld aspartaam pas als je meer dan 2,5 liter light frisdrank met aspertaam drinkt. Wat trouwens niet betekent dat het top is om 1 liter light frisdrank te gaan drinken, aangezien het zuur van de frisdrank je tandglazuur aantast. Lang leve thee en water dus!

Om terug te komen op de uitspraken aan het begin van deze blogpost; ik ben absoluut geen fan van kreten als “hier ga je dood aan” en “het is kankerverwekkend”. Laten we eerlijk zijn, alles waarvan je teveel neemt is namelijk slecht voor je. Dit geldt voor zoetstoffen (en dus ook E-nummers in ‘t algemeen). Oftewel; eet en drink alles met mate en het kan nooit kwaad om het etiket een keertje te bekijken om te zien wat de fabrikanten zoal in het product hebben gestopt!

Mocht je nou nog graag meer informatie willen over zoetstoffen kun je deze website bezoeken! Je kunt hier ontzettend veel informatie terugvinden (je kunt hier zelfs vinden welke zoetstof je het beste kunt gebruiken als je bijvoorbeeld iets lekkers gaat bakken, erg handig)!

17 gedachten over “Het zoetstof mysterie”

 1. Kim zegt:

  YAASS preach! Word er zo gek van dat iedereen met een miniscuul deeltje van de benodigde informatie gelijk al een mening klaar heeft staan. Dus bedankt voor dit artikel! Duidelijk en fijn geschreven 😀

  1. Blogstertogo zegt:

   Geen dank! Ik erger me best vaak aan beweringen waar geen hout van klopt, dat was ook voor mij de aanleiding om dit artikel te schrijven!

 2. Anna zegt:

  Super interessant om hierover te lezen! Moet zeggen dat ik er eigenlijk nauwelijks iets vanaf wist. Maar ik dacht wel altijd al: waarom doen mensen zo vreselijk moeilijk over E-nummers? Die zijn toch niet voor niets goedgekeurd? Ook goed om daar eens meer over te lezen. Inderdaad: mensen hebben altijd zo snel hun mening klaarstaan over iets waar ze misschien niet eens veel over weten. Alles met mate, zo zal dat net zo goed prima zijn met producten met zoetstof.

  1. Blogstertogo zegt:

   Dankje! Het is ook een erg interessant onderwerp, juist omdat er zoveel ophef over is. Met praktisch alles is ‘t zo dat je het met mate moet nemen. Als je van een bepaald product mega veel inneemt kun je wel verwachten dat er bijwerkingen zullen optreden, denk maar aan watervergiftiging. Fijn dat ik ‘t wat voor je heb kunnen ophelderen 😀

 3. Jolet zegt:

  Ik houd me daar eigenlijk helemaal niet mee bezig, maar misschien moet ik dat maar eens gaan doen..

  1. Blogstertogo zegt:

   Zeker handig om te weten wat je allemaal binnenkrijgt, door op het etiket te kijken kom je al érg veel te weten! 🙂

 4. Shannon zegt:

  Heel interessant dit! Heb laatst een docu gezien over suiker, maar dat ging niet over zoetstoffen!

  1. Blogstertogo zegt:

   Ah, docu’s over voeding zijn altijd interessant ja! Wel jammer dat er verder niks over zoetstof is gezegd.

 5. engelina zegt:

  Ik heb op zich niks tegen e-nummers maar lijk wel allergisch te zijn voor aspartaam. Ook tegen andere synthetische zoetstoffen kan ik slecht. Erg jammer met diabetes. Wel heel duidelijke uitleg 🙂

  1. Blogstertogo zegt:

   Ah wat vervelend zo’n allergie! Diabetes en zoetstofjes is ook ‘n ander verhaal. Mocht je meer informatie daarover willen (als je er nog niet bekend mee bent dan), je hebt een document van de Nederlandse Diabetes Federatie, NDF Voedingsrichtlijn 2015, daar staat ook het een en ander over zoetstof i.c.m. diabetes beschreven.

 6. MARIJKE zegt:

  Wat een goed artikel zeg! Mensen zijn inderdaad panisch voor E-nummers en suikers in het algemeen. Dit terwijl de helft gewoon roept wat de buurvrouw ook vind. Heel duidelijk omschreven ook!

  1. Blogstertogo zegt:

   Dankje, fijn om te horen dat ‘t zo duidelijk is! Veel mensen nemen dingen aan die blijken uit onbetrouwbaar onderzoek. Je kunt het ze ook bijna niet kwalijk nemen, omdat die onderzoeken meestal groot op het nieuws/in tijdschriften komen. Maar het is erg jammer dat je dan niet de correcte informatie krijgt.

 7. Robin Valentine zegt:

  duidelijk en interessant artikel! en mensen die dit soort dingen altijd roepen zijn echt van die schaapjes, haha. die roepen altijd met van alles mee :p

 8. Carolien - On a Healthy Adventure zegt:

  Je moet niet in overdrijven in het gebruik van zoetstoffen, maar zoals je zelf ook al zegt: alles is slecht in grote hoeveelheid. Volledig mee eens! Mijn haar gaat recht staan als mensen een opmerking geven als ik een cola light drink of eens suiker vervang door zoetstof. Dus heel blij dat je het allemaal eens aanhaalt!

 9. Annika zegt:

  Heel interessant! Helaas kan ik niet zo goed tegen zoetstoffen en vind ik stevia een vieze nasmaak hebben. Achja, dan maar af en toe wat suiker!

 10. Jantine zegt:

  Zelfs water is slecht als je er teveel van binnenkrijgt 😉
  Of wat dacht je van mensen die geen e-nummers zeggen te willen eten, en die wel mandarijntjes/sinaasappels/paprika’s/aardbeien/kiwi’s etc. eten? Allemaal dingen vol vitamine C, en wat is een e-nummer … juist. Zo zijn er heel veel gewoon ‘natuurlijke’ stofjes die toevallig zo’n nummertje hebben.

  Dat neemt niet weg dat ik zelf ook slecht tegen aspartaam kan, ik krijg daar sneller migraine-aanvallen door. Maar dat geldt ook voor cafeïne (en ik lief koffie!), bananen (die juist andere stofjes hebben die wél goed voor me zijn) en rode wijn. Dat ik aspartaam het makkelijkst laat staan, omdat ik helemaal niet zo gek ben op frisdranken, betekent niet meteen dat het de ergste veroorzaker van zulke dingen is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.