Voeding, Wetenschap

Hoe gezond is? Energiedrank!

Energiedrank macro

Van een lezer kreeg ik de vraag hoe gezond energiedrank nou eigenlijk is. Er is veel over in de media gekomen, aangezien het steeds meer wordt gedronken door heel veel mensen.

Het Voedingscentrum geeft aan dat energiedrank frisdrank is met veel calorieën door de aanwezige suikers. Verder geven ze aan dat je er niet meer energie door krijgt, maar wel een oppeppend effect, door onder andere de cafeïne die erin zit.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, energiedrank is geen goede keuze. Er zit suiker in, veel suiker. Verder is er cafeïne, taurine en glucuronolacton toegevoegd.
Cafeïne is een bekend stofje en komt snel in je bloed terecht (en met snel, bedoel ik heel snel! 3 tot 4 minuten na het eten of drinken zit het al in je bloed). Het is een stimulerende stof, die er onder andere voor zorgt dat de concentratie en prestatie verbeterd en de vermoeidheid weg gaat.
Taurine is een stof die onder andere een rol speelt bij het vochtgehalte in de hersenen en zorgt voor het kloppen van het hart. Hoe de taurine in energiedrank in het lichaam werkt, is nog niet bekend. Heeft het een goede of slechte uitwerking? Daar moet nog verder onderzoek naar komen.
Van glucuronolacton is nog maar weinig bekend. Het is een stof die normaal gesproken door het lichaam zelf gemaakt kan worden, maar in kleine hoeveelheden. Ook hiervan is niet bekend of het een goede of slechte uitwerking heeft als het in energiedrank is toegevoegd.

Wat zijn nou de risico’s bij het drinken van energiedrank?
Ondanks dat er veel suiker in zit, dus dat het een drankje is dat calorierijk is, ontstaan de meeste risico’s van energiedrank door het hoge cafeïne gehalte. Een overdosis cafeïne kan zorgen voor een hoge bloeddruk, hartkloppingen, prikkelingen aan het centraal zenuwstelsel, misselijkheid, overgeven en in sommige gevallen zelfs de dood. Verder bestaat er een verhoogd risico op slagaderlijke hoge bloeddruk en diabetes type 2 (suikerziekte).
De fabrikanten van de energiedrankjes proberen steeds meer cafeïne in hun product te stoppen, wat dan weer een verhoogd risico geeft op bovenstaande aandoeningen. De hoge consumptie van de andere stoffen die in energiedrank zitten is nog niet voldoende onderzocht om te kunnen zeggen of ze daadwerkelijk risico’s geven.

Energiedrank wordt ook vaak gemixt met alcohol. Dit geeft nog extra risico’s. Als je het mixt heb je niet het gevoel dat je al wat op hebt, het maskeert dus het gevoel wat je zou hebben als je alcohol zonder energiedrank zou drinken. Met alle consequenties van dien, zoals sneller dronken achter het stuur zitten of gewond raken door bijvoorbeeld vallen. Verder heeft het mixen met alcohol dezelfde risico’s als los energiedrank drinken.

Op dit moment is er nog geen richtlijn voor de maximale inname van energiedrank, maar hoe minder, hoe beter (maar natuurlijk het liefst helemaal niks). Op basis van de hoeveelheid cafeïne zou je kunnen stellen dat het maximum 4 blikjes is voor volwassenen, maximaal 1 blikje voor kinderen tussen de 13 en 18 en geen energiedrank onder de 13 jaar. Mocht je hiernaast nog koffie drinken, kloppen deze getallen niet meer!

Wat zijn goede alternatieven?
Als je echt een energie booster wilt, maar geen energiedrank, zijn er een paar goede alternatieven.
– Koffie. Ook in koffie zit cafeïne, maar hier zit (meestal) minder cafeïne in en wordt warm en trager gedronken. Maar ga dan niet de fout in en doe er veel suiker in en volle melk. Het liefst zwart of met een zoetje en/of halfvolle melk! Verder heeft gefilterde koffie (dus met koffiepads) de voorkeur boven ongefilterde koffie.
– Groene thee. Bevat veel antioxidanten (die een beschermende werking hebben tegen diabetes en hart- en vaatziekten). Drink ook groene thee het liefst zonder suiker.
– Banaan of nootjes. Deze bevatten veel voedingsstoffen wat voor een oppeppend effect zorgt. Verder geven ze een vullend gevoel (dus ga je ook nog ‘s niet ongezond snacken!).

Mocht je verder vragen hebben, kun je deze altijd stellen in de reacties. Heb jij een product waarvan je je afvraagt hoe gezond het eigenlijk is? Geef het in de reacties door en misschien behandel ik deze in een volgend artikel!

 

Bronnen
1. Frontiers in public health. Energy drink consumption in Europe: a review of the risks adverse health effects, and policy options to respond. (14 Oktober 2014). Geraadpleegd op 29 december 2015, van http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4197301/pdf/fpubh-02-00134.pdf

2. Het Voedingscentrum. Cafeïne. (z.d.). Geraadpleegd op 29 december 2015, van http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/cafeine.aspx2.

3. Het Voedingscentrum. Energiedrankjes. (z.d.). Geraadpleegd op 29 december 2015, van http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/energiedrankjes.aspx

De afbeelding die gebruikt is in dit artikel komt van unsplash.com.

5 gedachten over “Hoe gezond is? Energiedrank!”

 1. Mylou zegt:

  O-oh, ik wist al dat het slecht was, maar wat taurine was wist ik niet. Ik zie het wel altijd staan op dat blikje, maar nooit echt over nagedacht.

  Handig artikel Demi!

 2. Sarah zegt:

  Heel interessant. Ik drink best vaak red bull, dus zal in het vervolg maar naar de koffie en de groene thee grijpen. Of dat toch proberen te doen 😉

 3. Pepie zegt:

  Ik ga dit nooit meer drinken. Gelukkig ben ik gek op bananen en koffie en groene thee vind ik best lekker. Ik ga dit artikel onder de neus van mijn vriend leggen want die zegt altijd dat is zeur als ik zeg dat dit spul niet gezond is 😛 interessant artikel!

  1. Blogstertogo zegt:

   Dankjewel! Succes met je vriend overhalen, moet helemaal goed komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.