Persoonlijk, Wetenschap

Het leed dat scriptie schrijven heet

Scriptie

Nog even en ik ben afgestudeerd. Terwijl ik deze zin typ denk ik bij mezelf “Hoe dan. Ik kan niet bijna klaar zijn met de opleiding, ik moet gewoon nog ‘n jaartje studeren ofzo”. Maar nee, over anderhalve maand ben ik echt klaar. In dit artikel vertel ik je een beetje waar ik op dit moment mee bezig ben. Spoiler: SCRIPTIE, AAAAAH!

Vanaf februari was het gedeelte diëtistisch handelen, dus patiënten behandelen en begeleiden, voor mij afgelopen. Toen begon de scriptieperiode. Alle onderdelen van het stagejaar doe ik op dezelfde plek, wat erg fijn is. Je weet bij alles waar je moet zijn, je hoeft eigenlijk niks meer uit te zoeken over de plek zelf. Daarbij is stage lopen in ‘n ziekenhuis gewoon heel interessant.
Ik doe de scriptie met iemand samen, wat een ontzettend fijne stok achter de deur is. Natuurlijk heeft het z’n voordelen om de scriptie alleen te maken, je wordt dan beoordeeld op je eigen kunnen. Maar de scriptie in tweetallen maken heeft ook zeker voordelen, je kijkt namelijk met twee personen alles na, je kunt meer werk verrichten in dezelfde hoeveelheid tijd. En misschien nog wel het belangrijkste; het is ontzettend gezellig!

 

Onderwerp

We doen onderzoek naar ondervoeding en een ander ondervoedingssyndroom (lastig woord: anorexie-cachexiesyndroom) bij patiënten met alvleesklierkanker. We kijken bij dit onderzoek naar de verschillende criteria om ondervoeding en het anorexie-cachexiesyndroom te kunnen diagnosticeren. Eén van die criteria is de spierfunctie. Om de spierfunctie te bepalen werken we met een handknijpkrachtmeter. Dit is een apparaatje waar je zo hard mogelijk in moet knijpen. Hier komt een getal in kilogram uit. We gaan de getallen van de patiënten vergelijken met waardes van een gezonde populatie. Zo gaan we alle criteria af. Deze gegevens analyseren we en daar komt vervolgens een conclusie uitgerold.
Waar ik al snel achter ben gekomen, is dat een scriptie schrijven echt iets anders is dan even ’n blogpost tikken. Dat wetenschappelijk schrijven is een vak apart, daarom heb ik maar gelijk een boek aangeschaft wat me hierbij verder kan helpen. Aangezien ik in de toekomst misschien nog wel vaker een wetenschappelijk artikel moet schrijven (als ik word toegelaten tot de master Nutrition and Health in Wageningen).

 

Waar staan we nu?

Het zal bij iedere opleiding net wat anders gaan, maar bij de opleiding die ik volg wordt er erg veel waarde gehecht aan de onderzoeksopzet. Deze bestaat uit de inleiding, probleemanalyse, methode en materialen. En nu denk je vast, daar doe je een maand over en dan heb je dat af. Nou, mooi niet dus. We hebben de opzet nét afgerond. Dat wil zeggen dat we nu pas beginnen met het verwerken van alle resultaten, daarbij moeten we nog een conclusie, samenvatting en discussie schrijven. Voor dat alles hebben we nog welgeteld drie weken. Het is nu dus een kwestie van heel erg goed plannen, veel gaan opschrijven en duimen dat we alles op tijd kunnen afronden.

Ik ben van plan om aan het eind van de periode nog een artikel te schrijven met mijn scriptietips. Wat heb ik ervan geleerd en wat zou ik anders doen? Maar wat ik nu al kan vertellen: een scriptie schrijven is een stressvolle, maar ontzettend leuke en leerzame tijd. Ik ben natuurlijk nog niet klaar, maar ik heb tot nu toe al ontzettend veel geleerd.

Heb jij al ‘s een scriptie geschreven? Hoe is dit jou bevallen?

6 gedachten over “Het leed dat scriptie schrijven heet”

 1. Dalinka zegt:

  Elke keer als ik het woord scriptie hoor of lees krijg ik weer een naar gevoel hahaha. Nee, ik vond er echt helemaal niks aan, maar goed ik had ook wat problemen waardoor ik op een gegeven moment weer helemaal opnieuw moest beginnen bij een ander bedrijf. Brrr.
  Jullie onderzoek klinkt wel heel interessant en met z’n 2en kun je elkaar ook mooi motiveren. Heel veel succes met de laatste loodjes!

  1. Demi zegt:

   Wat stom zeg, klinkt als een nare ervaring. Maar heel erg bedankt, moet goed komen 😀

 2. Nicole zegt:

  Ik heb nog nooit een scriptie moeten schrijven, maar op mijn volgende opleiding moet ik dat waarschijnlijk wel doen. Ik ben dus best wel benieuwd naar je tips. Dat je hierna echt klaar bent is misschien wel een hele fijne motivatie. In ieder geval nog veel succes voor nu! 🙂

  1. Demi zegt:

   Die tips kun je zeker verwachten. Heel erg bedankt!

 3. Linda | travellersoftheworld zegt:

  Ik heb hem toevallig net af! Woensdag moet ik hem inleveren en ik vind het heel spannend. Wij mogen hem niet samen schrijven en onze opleiding stelt zoveel eisen dat ik uiteindelijk een scriptie van 130 blz. geschreven heb. Ik ben in januari / februari begonnen dus ik ben er best knap op. Verder ben ik echt een uitsteller, dus dat ik het een week van te voren al helemaal af had had ik nooit durven dromen. Het uitstellen heb ik bij mijn scriptie nauwelijks gedaan en uiteindelijk vond ik het niet eens heel moeilijk om mijn scriptie te schrijven. Ik ben benieuwd of ik het haal! Jullie nog even succes met de laatste beetjes! Gek he, het idee dat je (bijna) klaar bent?

  1. Demi zegt:

   Aaaah, heel erg veel succes, ik ga voor je duimen. En wat knap dat je zoveel hebt kunnen doen in zo’n korte tijd, petje af!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.