Voeding

Het een of het ander: vers, diepvries of uit blik

In “Het een of het ander” ga ik steeds verschillende voedingsmiddelen bespreken. Ik ga de voedingskundige eigenschappen van deze producten benoemen waardoor je een betere keuze in de supermarkt kunt maken! Dit artikel gaat over groente en fruit, wat is een betere optie; vers, diepvries of uit blik?

Verse groente of fruit is altijd goed, maar soms komt het gewoon erg goed uit om ook een voorraadje in de diepvries of in blik te hebben. Denk maar ‘s aan een smoothie met diepvries fruit, yoghurt met wat fris fruit of een last-minute redding van het avondeten wanneer je niets in huis hebt (en weinig zin hebt om naar de winkel te rennen). Maar is de variant uit de diepvries of blik wel een gezonde optie? In hoeverre komt het overeen met de verse variant, zitten er net zoveel vitaminen en mineralen in?

Goed nieuws voor iedereen die van diepvries groente en fruit houdt, hier zitten net zoveel voedingsstoffen in als in verse groente en fruit. Aw yes!

Ook bij groente in blik zitten ongeveer evenveel voedingsstoffen als in verse groente. De verschillen zijn minimaal en dat hangt ‘n beetje van de fabrikant af. Wel moet je even goed op de verpakking kijken of er geen zout aan de groente is toegevoegd. Sommige fabrikanten doen dit om hun product wat meer smaak te geven, maar dat is eigenlijk nergens voor nodig. Hoe minder zout hoe beter, je zou het nog altijd achteraf kunnen toevoegen, als je dit er per se bij wilt hebben (maar gebruik liever andere, zoutarme, kruiden). Het is wel handig om te weten dat wanneer je groente gaat koken, je niet teveel water moet gebruiken. Hoe minder water je gebruikt én hoe korter je het kookt, hoe minder vitaminen en mineralen er verloren gaan. Of nog beter: je groente stomen of wokken!

Bij fruit uit blik of uit een glazen pot is het een iets ander verhaal. Vaak willen de fabrikanten het fruit namelijk nog zoeter maken, ze voegen dan siroop toe aan het fruit. Siroop oftewel water + suiker is nou niet het meest gezonde dat er bestaat en dit kun je dus beter mijden. Let bij fruit dus altijd goed op wat er is toegevoegd!

Erg goed nieuws dus, het maakt weinig uit of je groente en fruit vers, uit de diepvries of uit een blik neemt. Zolang je let op de extra toevoegingen is het allemaal even gezond! Heb je zelf nog bepaalde producten waar je het verschil wel van wilt weten, laat het me weten en misschien behandel ik ze bij het volgende artikel in deze reeks.

14 gedachten over “Het een of het ander: vers, diepvries of uit blik”

 1. Monique | WritingMonique zegt:

  Dit is een goed teken! 🙂 Ik ben dol op diepvriesfruit, dus dit is superpositief! Maar ik ben ook wel dol op fruit in blik, dus daar zal ik nu eerder bij stilstaan!

  1. Demi zegt:

   Zeker een goed teken ja! Ik zou zeker even kijken bij fruit in blik, lekker lozen dat siroop 🙂

 2. Janne zegt:

  Leuk om te lezen dit! Had het er gister toevallig nog met een vriendin over 🙂

  1. Demi zegt:

   Dankje! En wat een toeval idd 😀

 3. sammie zegt:

  Uit de diepvries vind ik wel erg handig omdat ik het dan lang kan bewaren maar merkte de vorige keer met mango wel dat de smaak iets minder was.

  1. Demi zegt:

   Ah ja, dat kan wel een nadeel zijn! Maar misschien dat andere merken weer een betere smaak hebben en anders toch een lekkere verse mango scoren (ook niet verkeerd).

 4. Marjoleine zegt:

  Wat handig om te weten! Ik dacht altijd dat vers het gezondste was maar blijkbaar is dit dus toch een fabel. Hoef ik me in ieder geval niet schuldig te voelen als ik een keer blik- of diepvriesgroenten eet 🙂

  1. Demi zegt:

   Haha dat is ook precies mijn gedachte!

 5. Sax and the Pretty zegt:

  Ha, ik neem heel vaak diepvries. Vooral die fruitmixjes, heel lekker voor in yoghurt enzo! X

  1. Demi zegt:

   Ah ja idd, die mixen die je nu in de supermarkt kunt krijgen zijn ook echt heerlijk. Met dit warme weer is ‘t ook lekker verfrissend 🙂

 6. Sheila zegt:

  Ik vind diepvries groente/fruit ideaal voor mijn zoontje. Als ik iets niet vers in huis heb, kan ik zo wat uit de vriezer halen en hem iets gezonds voorschotelen. Zo heb ik altijd wat in huis.

  1. Demi zegt:

   Precies! Altijd een back-up plan, erg handig 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.