Lifestyle, Persoonlijk

Voeding en diëtewatte?

voeding & diëtetiek

Ik zit inmiddels al in mijn derde jaar van de studie, time flies! In dit artikel zal ik iets vertellen over de studie die ik op dit moment volg, voeding en diëtetiek.

Toen ik nog op de middelbare school zat heb ik heel wat opleidingen leuk gevonden, communicatiewetenschappen, journalistiek etc, etc. Vervolgens ging ik naar de voorlichtingsavond van deze studies en viel ‘t me allemaal onwijs tegen. Op een gegeven moment was ik weer aan het rondneuzen op carrièretijger (erg handige website!) en zag ik de opleiding voeding en diëtetiek staan. Ik heb me altijd al geïnteresseerd in voeding en dit zou wel eens de perfecte match kunnen zijn. Ook van deze opleiding was een voorlichtingsavond, en guess what? Het viel niet tegen! Daarna heb ik nog veel op internet gelezen over de studie (ik kon helaas niet meedoen met een meeloopdag, maar moet jij nog een studie kiezen en heb je de mogelijkheid tot een meeloopdag? Zeker doen!). Ik schreef een motivatiebrief en werd aangenomen, woohoo!

Mijn opleiding begon eigenlijk al voor de zomervakantie van 2013, aangezien ik toen begon met snelcursussen biologie en scheikunde. Ik had deze vakken niet in m’n profiel, maar de HAN (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) gaf de mogelijkheid om hierover cursussen te volgen. Op deze manier begon ik met voldoende basiskennis aan de opleiding!

Hoe zit de opleiding in elkaar?
De opleiding bestaat uit een propedeuse jaar, hoofdfase 1 (tweede jaar), hoofdfase 2 (derde jaar) en de stage in het vierde jaar. Ik moet wel een kleine disclaimer geven, ik ben bekend met het (oude) curriculum van de HAN. Vorig jaar is er een nieuw curriculum geïntroduceer waar ik nét buiten val, dus de opleiding zit inmiddels iets anders in elkaar. Als ik het goed heb heeft het nieuwe curriculum al eerder stage, en dus niet alleen in het vierde jaar, wat alleen maar een goede vooruitgang is!

Wat leer je zoal?
Ik mag dan wel in het oude curriculum zitten, maar wat je leert blijft (grotendeels) hetzelfde. Je bouwt je kennis in de loop der jaren op, je begint met de basis. Je leert hoe een gezond lichaam in elkaar zit, dit is belangrijk om goed te weten. Je gaat vervolgens namelijk kijken wat er mis gaat bij een bepaalde ziekte, zoals diabetes.
Ook leer je over allerlei producten die op de markt zijn, zodat je vragen hierover van cliënten kunt beantwoorden. Voorbeelden hiervan zijn wat de verschillen zijn tussen verschillende soorten boter, of er een bepaalde voedingsstof in een drankje zit, noem ‘t maar op en je kunt er vragen over verwachten.
Wat ook een erg belangrijk aspect van de studie is, zijn gesprekstechnieken. Dit bouw je ook erg op, je begint met de voeding af te nemen bij een simulatiecliënt en vervolgens ga je steeds verder in de gesprekken, totdat je een compleet consult met een cliënt kunt gaan voeren.

voeding en diëtetiek

Op dit moment ben ik net bezig met m’n minor. Je hebt een grote keuze aan minoren, het is maar net waar jij je in wilt specialiseren. Ik heb gekozen voor DAAD (Diet and Physical Activity in Ageing and Disease). Deze minor gaat over de rol van fysieke activiteit (beweging) en voeding bij veroudering. Tot nu toe bevalt m’n minor erg goed, beweging komt niet heel uitgebreid aan bod tijdens de studie. Dit komt wel erg sterk terug bij m’n minor, een erg fijne aanvulling dus!

Rond april moet ik een stageplek gaan zoeken en gaan solliciteren. De stage bestaat uit vier onderdelen: behandelen en begeleiden (met cliënten in gesprek en een behandeling opstellen), preventie (verbeteren van gezond gedrag), werken in een organisatie en werken aan professionalisering (hierbij maak je een scriptie). De theorie over de stage heb ik inmiddels doorgelezen, maar hoe het precies in z’n werk gaat kan ik natuurlijk nog niet vertellen. Ik ben er zelf ook heel erg benieuwd naar.

Wat kun je ermee worden?
Je kunt eigenlijk heel veel kanten op bij de opleiding voeding en diëtetiek. Natuurlijk kun je diëtiste worden in een ziekenhuis, verpleeghuis of eigen praktijk, maar je kunt ook de productontwikkeling in, je kunt interventies gaan ontwikkelen of gaan doorstuderen. Het laatste heeft mijn voorkeur. Ik zou heel graag na m’n studie de master Nutrition and Health in Wageningen gaan volgen. Deze master heeft vier richtingen, ik weet nog niet zeker welke richting ik zou willen doen, maar ik heb nog even de bedenktijd!

Volg jij op dit moment een studie? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.