Review, Voeding

Boekreview: Voedingsmythes

Voedingsmythes 1

Woohoo, ik heb weer een boek uitgelezen. Lang leve de vakantie zullen we maar zeggen. Deze keer heb ik “Voedingsmythes” van Martijn Katan gelezen. Martijn Katan is best een bekende naam in de voedingswetenschap en heeft al eerder een boek uitgebracht. Van studiegenootjes heb ik alleen maar positieve verhalen over “Voedingsmythes” gehoord. Ik stond dan ook te popelen om te kunnen beginnen met lezen.

We worden overspoeld met berichten over heilzame of juist schadelijke effecten van eten en drinken. Die zogenaamd gunstige effecten zijn vaak niet gebaseerd op harde wetenschap – en de veronderstelde nadelige effecten ook niet. Zo ontnemen hypes het zicht op wat voeding écht voor invloed heeft op de gezondheid.
In deze maalstroom van overtuigingen en commerciële belangen verdedigt Martijn Katan met verve de wetenschappelijke feiten. Als een van Nederlands meest vermaarde en gerespecteerde voedingsonderzoekers heeft hij daartoe het gezag en hij kan ingewikkelde kwesties simpel en met humor uitleggen.
In dit boek rekent hij af met zeventig voedingsmythes: over groente en fruit, hormonen in melk, magnetronstraling, fructose, beauty foods, acht glazen water per dag, het paleodieet en nog veel meer. Voedingsmythes is een ontnuchterend boek dat het leven kan vereenvoudigen.

Het boek “Voedingsmythes” is opgedeeld in verschillende onderwerpen, zoals afvallen, suiker en drinken. Ieder onderwerp heeft weer subonderwerpen. Je leest dus steeds kleine stukken tekst over een bepaalde mythe (deze zijn vaak ook nog erg actueel, zoals de mythes over kokosolie, superfoods en E-nummers). Dat is ook een van de redenen dat ik het boek zo lekker vond lezen. Het is niet een groot langdradig verhaal. Het zijn steeds 2 tot 4 pagina’s over een bepaalde mythe. Je kunt het boek ieder moment aan de kant leggen en er een week niet naar omkijken, om het er vervolgens weer bij te pakken om verder te gaan met een andere mythe.

Iedereen die ook maar een beetje geïnteresseerd is in voeding zal dit boek geweldig vinden. Katan legt de verschillende onderwerpen zo goed uit. Hij legt het uit in een taal die iedereen begrijpt. Op die manier kun je bij wijze van spreken je vrienden morgen uitleggen waarom een bepaalde voedingsstof eigenlijk helemaal niet zo gezond is.

Voedingsmythes 3

Dan nog een groot voordeel van dit boek. Alles, maar dan ook echt álles is wetenschappelijk onderbouwd. Zoals ik al aangaf bij de boekreview van “Eten als een expert” ben ik dol op deze evidence based boeken. Je weet zeker dat wat je leest klopt. Dat is bij dit boek ook het geval. Je kunt de gehele literatuurlijst terugvinden op pagina 239 t/m 302. Jawel, je leest het goed, 63 (!) pagina’s vol met bronvermelding. Nou kan de auteur natuurlijk ook gebruik maken van onbetrouwbare bronnen, zoals dieronderzoek of reageerbuisonderzoek. Dat is bij dit boek ook niet het geval, er worden namelijk grootschalige, goed opgezette onderzoeken aangehaald. Een hele grote plus als je het mij vraagt!

Dus, wil je graag door de bomen het bos weer kunnen zien? Wil je wat opheldering over verschillende voedingsmythes? Dan raad ik je zeker aan om dit boek aan te schaffen of te lenen in de bieb, je zult er geen spijt van krijgen!

“Voedingsmythes” kost 19,95 en kun je o.a. hier bestellen.

17 gedachten over “Boekreview: Voedingsmythes”

 1. Anne zegt:

  hmm, ik ben heel benieuwd naar dit boek na het lezen van deze review. Goed geschreven Demi!

  1. Demi zegt:

   Super lief, fijn om te horen. Dankjewel! 😀

 2. Natasja zegt:

  Lijkt me een interessant boek! Ben sinds een tijdje veganistisch gaan eten en lees dan ook graag dingen over eten die wetenschappelijk zijn onderbouwd.

  1. Demi zegt:

   Dan is ‘t zeker belangrijk om betrouwbare zaken te lezen over voeding! Je komt online nu zoveel verhalen tegen waar niets van klopt, dan is zo’n boek echt een uitkomst 🙂

 3. Roos zegt:

  Klinkt als een goed boek! Leuk ook dat de hoofdstukken onderverdeeld zijn in mythes. Ik vind het zelf inderdaad ook erg belangrijk dat alles in zo’n boek goed wetenschappelijk onderbouwt is. Fijne review ook 🙂

  1. Demi zegt:

   Ben ‘t helemaal met je eens en dankjewel! 😀

 4. Dascha zegt:

  Lijkt me een interessant boek om te lezen!

  Love,
  Dascha

  1. Demi zegt:

   Ja, dat is ‘t zeker! Erg leerzaam 🙂

 5. Elles zegt:

  Oeh lijkt me echt interessant. Vind zulke dingen altijd wel grappig om te lezen.
  Liefs,
  Elles

  1. Demi zegt:

   Super interessant inderdaad. En ook erg leuk om te lezen dat zaken die vaak geroepen worden door mensen of de media eigenlijk helemaal niet kloppen!

  1. Demi zegt:

   Zeker, je moet ‘m echt even gaan checken als je in een boekenwinkeltje bent! 😀

 6. Maaike zegt:

  Dit lijkt me best wel een interessant boek om te lezen! Ik wist eigenlijk helemaal niet dat er zo’n boek bestond 🙂

  1. Demi zegt:

   Super leuk toch? Ben zo dol op zulke boeken <3

 7. Irene zegt:

  This is so inspiring! I love the post:)

  irenethayer.com

  1. Demi zegt:

   Woohoo, super leuk! Geen dank 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.