Overig

Wat kun je met RSS?

Als beginnende blogger komt er best veel op je af, hier ben ik eigenhandig achtergekomen. Een van die dingen waar ik ben achtergekomen is wat RSS nou betekent en wat je ermee kunt.

RSS staat voor Really Simple Syndication. Dit betekent dat je gemakkelijk nieuwsberichten van bijvoorbeeld blogs automatisch volgt. RSS herken je vaak aan de onderstaande oranje knop.

RSS1

Je kunt het zien als een soort Bloglovin, je ziet van alle bloggers/nieuwssites waarop je bent geabonneerd als er een nieuw bericht is geplaatst. Je hebt RSS programma’s die je op je laptop/pc kunt zetten of programma’s die web-based zijn, hiervoor hoef je dus niets te installeren. Een paar voorbeelden: RSSReader, The Old Reader en Feedreader.

Als de lezer van je site een van deze programma’s heeft, kan diegene de link van de RSS-feed kopiëren en in het programma zetten. Vanaf dat moment krijgt diegene altijd door als er nieuwe berichten zijn op diegene zijn opgeslagen sites. Je hoeft dus niet meer dagelijks te checken of een site nieuwe berichten heeft, dit krijg je automatisch al te zien. Het kan je dus een boel surf-werk besparen.

Waarom is het nou handig voor een blogger om een link naar je feed te hebben?Old reader
Als blogger zijnde wil je natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen je blog checken als je een nieuw bericht online hebt gezet. Als deze mensen graag met een RSS programma werken zullen zij altijd zien wanneer jij een nieuw bericht post.

Doordat ik me in RSS ben gaan verdiepen werk ik nu ook met zo’n programma (ik heb gekozen voor The Old Reader), en ik moet zeggen dat het me erg goed bevalt. Zoals je aan de zijkant kunt zien komt er steeds een getal te staan achter de blognaam. Zo kan ik zien welke blogs ik wel of niet hoef af te gaan. Verder kun je er ook bepaalde artikelen in opslaan (die je later wilt terugkijken) of gelijk doorklikken naar de website, om bijvoorbeeld een reactie achter te laten. Ook zijn er apps voor je mobiel en toepassingen voor browsers, op deze manier mis je geen enkel artikel meer. Ofwel, dit programma bespaart je lekker wat tijd en moeite! Let er wel op dat je een gratis versie van The Old Reader hebt en een betaalde. Het grote verschil tussen de gratis en betaalde variant is dat je bij de gratis variant 100 blogs/nieuwssites op kunt slaan en bij de betaalde variant 500.

 

Werk jij al met RSS? Of zou je graag ermee willen gaan werken in de toekomst?

De afbeelding die gebruikt is in dit artikel komt van unsplash.com.

9 gedachten over “Wat kun je met RSS?”

 1. Sija zegt:

  Handig dit! 🙂 Ik ga dit denk ik ook gebruiken!

  1. Blogstertogo zegt:

   Dankje! Mocht je nog iets niet begrijpen kun je me altijd vragen stellen 🙂

 2. robin zegt:

  RSS is eigenlijk hoe Bloglovin’ eerst was.. zonder alle spam 🙂

  1. Blogstertogo zegt:

   Haha ja precies, maar dan kun je nog veel meer sites toevoegen aan je feed 🙂

 3. Evelijn zegt:

  Ik had de link op mijn blog gezet en gekeken wat ik er mee kon, maar was daar nooit goed achtergekomen. Dit artikel was dus super handig :). Heel informatief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.